راهکارهایی برای مقابله با ناخن جویدن در کودکان

 آخرین بروزرسانی: 1402/12/15 364 زمان مطالعه: 6 دقیقه
وقتی کودک ناخن هایش را می جود چه کنیم؟ برای حل مشکل ناخن جویدن در کودک می توانید راه حل ها و پیشنهادات زیر را امتحان کنید:

اگر از جویدن ناخن کودکتان ناراحت هستید، بدانید که جویدن ناخن غیر معمول نیست. با این حال، میزان تکرار و طول مدت این حرکت گاهی اوقات باعث نگرانی والدین می شود. در این مقاله می خواهیم علت اصلی این حرکت را بیابیم و ببینیم چه چیزی باعث ناخن جویدن کودکان می شود؟ این حرکت در چه سنی بیشتر است؟

چه زمانی باید نگران جویدن ناخن کودک باشیم و آن را نشانه نیاز کودک به روانشناس کودک بدانیم؟ چگونه با ناخن جویدن کودک برخورد کنیم؟ در پایان راهکارهای مفیدی را برای درمان و توقف این رفتار پیشنهاد کردیم که توسط روانشناسان توصیه می شود. در ادامه نوشتار همراه ما باشید.

علت جویدن ناخن در کودکان

جویدن ناخن به دلیل تکرار و ایجاد عادت، رفتاری آرامش بخش برای کودکان به ویژه کودکان خردسال است. ناخن جویدن کودکان دلایل مختلفی دارد، مانند کنجکاوی، کسالت، نیاز عاطفی، تنش روانی، استرس، اضطراب، شرم، لجبازی، عادت کردن یا تقلید از رفتار دیگران.

بسیاری از تنش ها و مشکلات روانی کودکان برای والدین و بزرگسالان قابل درک و توجه نیست. رشد، توقعات زیاد از کودک، رفتار مجرمانه، پیشینه ارثی، پرخاشگری والدین، تولد فرزند دیگری در خانواده، آزار و اذیت مراقبین، اضطراب اجتماعی، عدم عزت نفس، ترس از تنهایی، اضطراب جدایی، استرس امتحان یا حتی مشاهده این رفتار در والدین یا یکی از اعضای خانواده می تواند ریشه و علت ناخن جویدن در کودکان باشد.

برای جلوگیری از جویدن ناخن کودکان چه باید کرد؟

علت اضطراب را بیابید: پاسخ اولیه ما زمانی که کودکان کاری نگران کننده انجام می دهند این است که سعی کنیم آن رفتار را متوقف کنیم، و این یک هدف بلند مدت خوب است، اما قبل از انجام این کار، مهم است که به علل اصلی این رفتار بپردازیم و در نظر بگیرید که آیا در زندگی فرزندتان استرس وجود دارد که باید با آن مقابله کنید یا خیر.

اگر حدس هایی در مورد اینکه چه چیزی باعث اضطراب فرزندتان می شود، مانند نقل مکان به خانه یا شهر جدید، طلاق در خانواده، رفتن به مدرسه جدید یا اجرای موسیقی خاص دارید، سعی کنید فعالانه به او کمک کنید تا در مورد نگرانی های خود صحبت کند.

اگر چه گفتن این کار آسان تر از انجام دادن بیشتر کودکان است، اما ارائه یک دلیل احتمالاً مضحک برای ناخن جویدن مانند گفتن این جمله است: «می دانم! سعی می ‌کنی دندان‌ هایت را تیز کنی!» این ممکن است باعث شود او به شما بگوید که واقعاً چه چیزی او را آزار می ‌دهد. بهتر است بعد از خندیدن به این جمله تلاش کنید علل ایجاد اضطراب در کودکان را ببینید.

تنبیه را فراموش کنید: تا زمانی که فرزند شما واقعاً نخواهد ناخن جویدن خود را متوقف کند، احتمالاً نمی توانید کار زیادی در مورد آن انجام دهید. مانند سایر عادات عصبی، جویدن ناخن معمولا ناخودآگاه است.

اگر کودک شما حتی نمی داند که دارد این کار را انجام می دهد، دعوا، شکایت و تنبیه استراتژی های کاملاً بی فایده ای هستند و حتی بزرگسالان نیز به سختی این عادت را ترک می کنند. پس مجازات و سرزنش را کاملا رها کنید.

چند محدودیت ساده بدون استرس تعیین کنید: اگر این عادت واقعاً شما را آزار می دهد، محدودیت هایی را تعیین کنید. به عنوان مثال، قانون "ناخن جویدن سر میز ممنوع است" به همان اندازه منطقی است که "به سگ از بشقاب خود غذا ندهید". مهمترین چیز این است که از تبدیل چیزی که فقط یک مزاحمت است به یک خشم یا مشکل عاطفی خودداری کنید. اما اگر ابتدا تا آنجا که می توانید آزردگی خود را فرو نشانده و سپس بگویید: «ناخن جویدن را متوقف کن! من نمی توانم این کارت را تحمل کنم!» شاید شما اولین گلوله یک جنگ قدرت طولانی و طاقت فرسا را ​​شلیک کرده باشید.

برای رعایت بهداشت و حواس پرتی کمکش کنید: به طور کلی، تا زمانی که فرزندتان به خود آسیبی نمی رساند یا استرس ندارد، بهتر است مرتب ناخن هایش را کوتاه کنید و به او یادآوری کنید که مرتب دست هایش را بشوید و سعی کنید توجه او را منحرف کنید. تحت فشار قرار دادن او برای توقف فقط استرس او را افزایش می دهد و خطر تشدید رفتار را در پی دارد.

از تنبیه های ناعادلانه بپرهیزید: هر گونه مداخله مستقیمی که انجام دهید، مانند مالیدن ماده ای با طعم ناخوشایند به ناخن های او، برای او تنبیهی ناعادلانه به نظر می رسد، چه قصد انجام آن را داشته باشید یا نه. هر چه جنجال و درگیری با این عادت کمتر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که کودک زمانی که آماده است ترک کند و احتمال بیشتری دارد که بتواند از شما کمک بخواهد.

به او کمک کرده و او را دنبال کنید تا ترک کند: زمانی که می خواهد این عادت را ترک کند به او کمک کنید. برای مثال، اگر دوستان فرزندتان او را مسخره می کنند، ممکن است او آماده ترک این عادت باشد و به کمک شما نیاز داشته باشد. ابتدا در مورد اینکه دوستانش چگونه او را اذیت می کنند صحبت کنید و او را تشویق کنید تا به شما بگوید که چه احساسی در او ایجاد می کند. به او اطمینان دهید که بدون توجه به شکل ناخن هایش دوستش دارید، سپس به سراغ راه حل احتمالی بعدی بروید.

در مورد ترک عادت ها صحبت کنید: با کودک خود در مورد اینکه عادت های بد چیست و چگونه از شر آنها خلاص شوید صحبت کنید. به عنوان مثال، یک کتاب خوب در مورد آن با هم بخوانید. بعد، تصمیم بگیرید که چقدر می خواهید در برنامه ترک خود شرکت کنید. آیا فرزندتان از شما می ‌خواهد هنگام لغزش به او یادآوری کنید یا آن را آزار می‌ دهد؟ با بزرگتر شدن کودکان، عموماً مشارکت کمتر والدین را ترجیح می دهند.

به او کمک کنید تا از این عادت آگاه شود: فرزندتان را تشویق کنید تا از زمان و مکان جویدن ناخن هایش بیشتر آگاه شود. با هم در مورد سیگنال یادآوری مخفی هنگامی که او فراموش می کند، بیابید. مثلا لمس ملایم دستش یا کلمه رمز.

برخی از کودکان یادآوری های فیزیکی که توجه آنها را در حین انجام این کار جلب می کند مفید می دانند. اما به یاد داشته باشید که این گزینه تنها در صورتی مفید است که فرزندتان تصمیم بگیرد آن را امتحان کند. اگر اینطور نیست به نظر این کار مجازات می رسد و نباید این کار را انجام دهید!

ناخن جویدن را دشوارتر کنید: ممکن است برای کودکتان استفاده از چسب زخم در نوک انگشتان یا رنگ کردن ناخن ها با دو لایه لاک ناخن مفید باشد تا جویدن را چالش برانگیز تر کند. همچنین اگر کودک شما بخواهد محلول ناخن جویدن با طعم تلخ را روی ناخن هایش بگذارد بسیار کار خوبی است، اما برچسب محلول را بررسی کنید. برخی از محلول‌ ها حاوی موادی مانند فلفل هستند که در صورت مالش ناگهانی چشم ‌های کودک می ‌توانند چشم‌ های او را بسوزانند.

مانیکور را امتحان کنید: گاهی اوقات رفتن به سالن زیبایی و مانیکور کردن ناخن های کودک به او کمک می کند تا ناخن هایش را نجوید یا کمتر آن ها را بجوید. اگرچه این کار ممکن است برای دختران بهتر باشد!

به او یک جایگزین بدهید: یک یا دو فعالیت جایگزین را پیشنهاد دهید. به عنوان مثال، به او خمیر بازی یا یک سنگ صاف بدهید تا در حین انجام کاری که باعث جویدن می شود، در دست نگه دارد. از کودکتان بخواهید این عادت جایگزین را چند دقیقه قبل از رفتن به مدرسه یا قبل از رفتن به رختخواب تمرین کند. بسیاری از ابزارهای دیگر مانند این وجود دارد که می توانید آنها را امتحان کنید.

تکنیک‌های تمدد اعصاب را امتحان کنید: برخی از تکنیک ‌های تمدد اعصاب را برای او تا زمانی که احساس می‌کند ناخن‌هایش را می جود، مانند تمرین تنفس عمیق یا باز و بسته کردن مشت ‌هایش انتخاب کنید.

می توانید با کلیک روی لینک های زیر از محصولات وبسایت کلبه کتاب کودک برای رفع این مشکل کمک بگیرید: 

کلام پایانی

ناخن جویدن یکی از عادات کودکان است که باعث نگرانی والدین می شود. این حرکت گاهی موقتی است، اما زمانی که به طور ناگهانی و در مدت زمان طولانی یا با تکرار زیاد اتفاق بیفتد و به سلامت انگشتان کودک آسیب برساند، نگران کننده می شود.

مهمتر از همه از اجبار، تهدید، تمسخر، سرزنش یا تنبیه کودک به خاطر این حرکت خودداری کنید. با انجام اقدامات ساده و غیرمستقیم مانند پرت کردن حواس کودک با بازی هایی که دست را درگیر می کند، می توان وابستگی به این حرکت را کاهش داد و در نتیجه تنش را از بین برد.

در نهایت با کمک مشاوران حرفه ای در منزل برای کاهش تنش روانی کودک، بهبود اعتماد به نفس و افزایش آرامش او اقداماتی انجام دهید و تا ترک این عادت با کودک صبور باشید.

 

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر