به کودکان کمک کنیم احساسات خود را بشناسند

 آخرین بروزرسانی: 1403/04/13 154 زمان مطالعه: 5 دقیقه
آموزش ابراز احساسات به کودکان بسیار مهم است. زیرا کودکان نیز با احساسات بسیاری روبرو می شوند که بزرگسالان آن را تجربه می کنند.

به کودکان کمک کنیم احساسات خود را بشناسند

ابراز احساسات در کودکان می تواند پیچیده تر از بزرگسالان باشد. زیرا معمولا کلمات لازم برای بیان احساسات خود را ندارند و تنها می توانند احساسات خود را از طریق حالات چهره، بدن، رفتار و بازی بیان کنند. برای اینکه کودکان در بزرگسالی از نظر عاطفی سالم و شاد باشند، باید احساسات خوب و بد خود را بیان کنند و والدین باید محیط مناسبی برای ابراز احساسات آن ها ایجاد کنند. در ادامه همراه ما باشید تا بیاموزیم که چگونه به کودکان کمک کنیم احساسات خود را بشناسند.

چرا آموزش ابراز احساسات به کودکان مهم است؟

کمک به فرزندتان برای بیان احساساتش می تواند نا امیدی او را کاهش دهد که این می تواند باعث بهتر شدن مشکلات رفتاری شود و همچنین بهزیستی عاطفی کودک شما را بهبود بخشد. احساسات قوی بخشی طبیعی از زندگی هستند، اما نحوه تفسیر، ابراز و پاسخ به آن احساسات مهم است.

ما هر روز افکار و احساسات خود را به دیگران بیان می کنیم و همچنین باید احساسات دیگران را درک کنیم تا با موقعیت آن ها همدردی کنیم. احساساتی مانند حسادت، عصبانیت، غم و اندوه می تواند برای کودکان پیچیده تر باشد و کودکان باید این احساسات را به روش صحیح بیان کنند. از لحظه تولد، کودکان شروع به یادگیری مهارت های عاطفی کرده و برای شناخت، ابراز و مدیریت این احساسات تلاش می کنند.

بستر مناسبی برای ابراز احساسات کودکان باید از طریق تعاملات اجتماعی و روابط خود با بزرگسالان مانند والدین و ... ایجاد شود و والدین در این امر نقش مهم و اساسی دارند و باید به آن ها در درک احساسات و رفتار های کودکان کمک کنند. اینکه همه احساسات کودک از جمله شادی و غم مهم است و عدم ابراز آن ها می تواند منجر به رفتار های منفی، کناره گیری اجتماعی و حتی مشکلات جسمی شود.

مشاهده محصولات احساسات

 

آموزش ابراز احساسات به کودکان باعث رشد چه چیزی در کودکان می شود؟

آموزش ابراز احساسات به کودکان تاثیرات مثبت و عمیقی بر رشد عاطفی، مهارت های اجتماعی و رفاه کودک دارد. در فرآیند آموزش ابراز احساسات به کودکان، والدین باید از سرزنش، تحقیر و تنبیه پرهیز و با اشتیاق موفقیت های کوچک کودکان را تشویق کنند. در ادامه با موضوعاتی که از طریق بیان صحیح احساسات در کودکان شکل می گیرد آشنا می شویم.

  • افزایش هوش هیجانی: یکی از مهارت های لازم در زندگی انسان داشتن هوش هیجانی بالاست. کودکان با یادگیری شناسایی، برچسب زدن و بیان احساسات خود، هوش هیجانی را پرورش می دهند. این شامل درک عواطف خود، شناخت احساسات دیگران و مدیریت و تنظیم مؤثر احساسات است.

 

  • بهبود خودآگاهی: خودآگاهی به کودکان کمک می کند تا وضعیت عاطفی، محرک ها و واکنش های خود را بشناسند و درک کنند. که منجر به درک خود و رشد شخصی می شود. تشویق کودکان به بیان احساسات خود می تواند خودآگاهی و خود اندیشی را توسعه دهد.

 

  • مدیریت استرس: آموزش بیان احساسات به کودکان به آن ها ابزاری برای مقابله با استرس، اضطراب و موقعیت های چالش برانگیز می دهد. آن ها را تشویق می کند که به دنبال حمایت، حل مشکلات و شرکت در شیوه های مراقبت از خود برای مدیریت احساسات خود باشند.

 

  •  ایجاد عزت نفس: زمانی که کودکان در بیان احساسات خود احساس مراقبت و حمایت می کنند، حس عزت نفس و اعتماد به نفس در آن ها ایجاد می شود.

 

  • روابط سالم: وقتی کودکان بتوانند احساسات خود را آشکارا و صادقانه بیان کنند، برای ایجاد و حفظ روابط سالم مجهزتر می شوند. من می توانم نیاز های خود را بیان کنم، به نقطه نظرات دیگران گوش دهم و تعارضات را به طور موثر حل کنم.

خرید کتاب کودک از فروشگاه آنلاین کلبه کتاب کودک

مهمترین عوامل مؤثر در عدم ابراز احساسات در کودکان

احساسات می توانند کاملاً ناگهانی ظاهر شوند و اگر توانایی و مهارت لازم برای ابراز آن ها را نداشته باشیم باعث ایجاد مشکل می شوند. عوامل متعددی می تواند بر بی میلی یا ناتوانی کودکان در بیان آشکار احساسات خود تأثیر بگذارد. درک این عوامل برای حمایت از کودکان در ایجاد بیان عاطفی سالم حیاتی است. در ادامه به بررسی برخی از عوامل موثر بر عدم ابراز احساسات در کودکان می پردازیم.

تروما

کودکانی که با تروما، سوء استفاده و بی توجهی مواجه شده اند، ممکن است به دلیل ترس، شرم یا عدم اعتماد به دیگران در بیان احساسات خود مشکل داشته باشند. حوادث آسیب زا می تواند توانایی کودکان را برای تنظیم احساسات خود مختل کند و احساس امنیت کافی برای به اشتراک گذاشتن احساسات خود داشته باشد.

تأثیرات والدین

مهمترین و تاثیرگذارترین الگو در زندگی فرزندان، والدین هستند. اگر والدین توانایی لازم برای ابراز احساسات خود را نداشته باشند، الگو های نامناسبی برای کودکان می شوند. نگرش و رفتار والدین نسبت به احساسات می تواند به طور قابل توجهی بر نحوه یادگیری کودکان برای مدیریت و ابراز احساسات تأثیر بگذارد.

هنجار های فرهنگی

باور های فرهنگی و هنجار های مرتبط با احساسات می توانند شیوه ابراز احساسات کودکان را شکل دهند. در برخی فرهنگ ها، انتظارات ناسالم در مورد احساسات وجود دارد. برای مثال، فرهنگ هایی وجود دارد. که به طور مثبت بر خویشتن داری و عدم ابراز احساسات تاکید می کنند. بزرگ شدن در چنین فرهنگ هایی منجر به عدم بلوغ عاطفی کودکان می شود.

سلامت روان

کودکان مبتلا به اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات ممکن است در بیان احساسات خود مشکل بیشتری داشته باشند. این کودکان به دلیل عزت نفس پایین و درگیری های درونی نمی توانند احساسات مختلف خود را به درستی و موثر بیان کنند. درمان افسردگی بدون دارو می تواند به کودکان کمک کند تا زندگی سالم تر و شادتری داشته باشند.

ویژگی های شخصیتی

علاوه بر عوامل منفی که می تواند بر نحوه ابراز احساسات کودکان تأثیر بگذارد، ویژگی های شخصیتی نیز نقش بسزایی در بروز احساسات دارند. برخی از کودکان ممکن است به طور طبیعی محتاط تر یا درون گرا باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است با تکانشگری یا واکنش عاطفی بیشتری دست و پنجه نرم کنند.

تکنیک های طلایی برای آموزش ابراز احساسات به کودکان

یک  روانشناس بالینی درباره نحوه آشنایی کودکان با احساسات خود می گوید: باید کودکان را با احساسات خود آشنا کرد و از آن ها خواست که درباره احساسات خود صحبت کنند. در ابتدا باید به کودک کمک کرد تا احساسات خود را بیابد، مثلاً "آیا از اینکه منتظر بودی من تمام کنم عصبانی هستی؟" یا «از اینکه پدرت تو را با خودش نبرد ناراحتی؟» یا "حتما  از اینکه ما تو رو تنها بزاریم می ‌ترسی".

به کودک اطمینان دهید که برای گوش دادن و تأیید احساسات او آنجا هستید، به عنوان مثال: "شما حق دارید با من عصبانی باشید زیرا می خواستید تلویزیون تماشا کنید، اما ما مجبور شدیم به فروشگاه برویم و متأسفانه موفق به تماشای تلویزیون نشدیم. " عصبانیت راه خوبی برای ابراز خشم نیست، برای این کار ابتدا باید الگو بگیرید، یعنی وقتی عصبانی هستید فریاد نزنید. در ادامه با تکنیک های آموزش ابراز احساسات به کودکان آشنا می شویم.

والدین الگوی فرزندان هستند

اگر شما به عنوان پدر و مادر به فرزندتان بگویید که وقتی عصبانی است به جای پرخاشگری، احساساتش را با کلمات بیان کند، اما خودتان چنین رفتاری ندارید، مثلاً نباید در هنگام عصبانیت تلفن را پرتاب کنید. با تلفن تماس بگیرید، از فرزندتان انتظار داشته باشید که دستورالعمل ها را دنبال کند. زیرا کودکان از والدین خود تقلید می کنند. کودکان با مشاهده رفتار والدین و بزرگسالان از آن ها الگو می گیرند. به همین دلیل بهترین راه برای آموزش ابراز احساسات به کودکان الگوبرداری از افراد مناسب است.

آموزش احساسات مختلف به کودکان

با آشنا کردن آن ها با طیف وسیعی از احساسات و عواطف، به کودکان کمک کنید واژگان عاطفی خود را گسترش دهند. کلماتی مانند شادی، غم، ناامیدی، اضطراب، هیجان و عصبانیت را به آن ها بیاموزید تا احساساتشان را توصیف کنند. وقتی بچه ها با انواع احساسات و نحوه برخورد با آن ها آشنا باشند، راحت تر می توانند در موقعیت های حساس رفتار کنند.

صحبت کردن در مورد احساسات کودک

محیطی امن و بدون قضاوت ایجاد کنید که در آن کودکان احساس راحتی کنند و افکار و احساسات خود را به اشتراک بگذارند. با گوش دادن فعال، همدلی و اعتبار بخشیدن به احساسات آن ها، گفتگوی باز را تشویق کنید. کودکان اغلب با مثال یاد می گیرند، بنابراین با به اشتراک گذاشتن احساسات خود به شیوه ای سازنده و محترمانه، بیان عاطفی سالم را الگوبرداری کنید. نحوه بیان احساسات مختلف از جمله شادی، غم، خشم و ترس را نشان دهید.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی دلایلی پرداختیم که چرا کودکان باید احساسات خود را بدانند. آموزش ابراز احساسات به کودکان یک موضوع پیچیده و حساس است و باید به درستی انجام گیرد تا باعث رشد عاطفی کودک شود. آموزش احساسات به کودکان می تواند چالش برانگیز باشد. دلیل آن این است که احساسات بسیار پیچیده هستند. اگرچه احساسات ممکن است یک مفهوم انتزاعی برای کودکان باشد، اما درک احساسات بخش اساسی رشد و تکامل است.

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر