معرفی برخی بازی های توجه و تمرکز برای کودکان بیش فعال

 آخرین بروزرسانی: 1403/04/30 230 زمان مطالعه: 8 دقیقه
بازی برای کودکان بیش فعال یکی از موضوعات مهمی است که باید با آگاهی کامل به آن پرداخت.

معرفی برخی بازی های توجه و تمرکز برای کودکان بیش فعال

در گذشته زیاد به کودکان بیش فعال فکر نمی شد، به طور کلی باید گفت که این کودکان بیمار نیستند. در واقع در مقایسه با همسالان خود، فعالیت بیشتری دارند و به اصطلاح از دیوار بالا می روند. با گذشت زمان و آشنایی مردم با این کودکان، ترس خانواده از درمان و مصرف داروهای مختلف بیشتر شد.

طولی نکشید که مشخص شد داروهای روانپزشکی تجویز شده برای این گروه از کودکان دوست داشتنی اثر ماندگاری نداشته و آن ها تنها در مدت کوتاهی به این مشکل پاسخ داده اند، پزشکان متوجه شدند که روش های روانی و غیر دارویی مانند بازی درمانی برای کودکان بیش فعال موثرتر بود. در ادامه قصد داریم به معرفی برخی بازی های توجه و تمرکز برای کودکان بیش فعال بپردازیم.

 

چه بازی هایی برای کودکان بیش فعال مناسب است؟

بچه های بیش فعال معمولا نمی توانند بازی را به خوبی به پایان برسانند و معمولاً آن را نیمه تمام رها می کنند که وقتی مجبور به رفتن به مدرسه و شروع مطالعه شوند برایشان مشکل ساز می شود. به گونه ای که حتی می تواند در زمینه آموزش و یادگیری آن ها را دچار اختلالات جدی کند. جالب است بدانید بدترین تنبیه برای این دسته از کودکان این است که از آن ها بخواهید کاری را انجام دهند که نیاز به توجه و تمرکز طولانی مدت دارد. بازی برای کودکان بیش فعال معمولا با هدف دستیابی به چهار هدف مهم انجام می شود:

1. احساسات آن ‌ها را یکپارچه سازد و حرکات بیش از حد آن ها را که شامل ده فعالیت جداگانه است تعدیل کند.

2. افزایش استقامت از طریق فعالیت های سه گانه

3. افزایش استقامت آن ها از طریق چهار فعالیت

4. افزایش توجه و تمرکز بر مسئله که به وسیله سه فعالیت انجام می شود.

اختلال کمبود توجه و بیش فعالی: همه چیزهایی که باید بدانید

قبل از شروع صحبت در مورد فعالیت ها، والدین و معلمانی که با کودکان بیش فعال کار می کنند باید چند نکته را بدانند.

دختران مبتلا به ADHD با پسرانی که مشکل مشابهی دارند متفاوت هستند. در حالی که پسرها علائم بیش فعالی و تکانشگری (بیش فعالی و بی توجهی) را بیشتر نشان می دهند، دختران اغلب با بی توجهی مشکل دارند و چون علائم ADHD در دختران کمتر از پسران است، اغلب تشخیص داده نمی شوند و این می تواند طولانی مدت باشد.

مرتب کردن و سازماندهی برای کودکان مبتلا به ADHD بسیار دشوار است. کودکان مبتلا به بیش فعالی و عدم تمرکز، در برنامه ریزی و اولویت بندی وظایف مشکل دارند و اغلب فراموش می کنند که تکالیف را به موقع انجام دهند. برنامه ریزی دقیق و جامع و اجرای دقیق آن برنامه ها می تواند بسیار سودمند باشد.

این بیماری باعث اختلال در حواس حرکتی می شود. کودکان مبتلا به ADHD در کنترل حرکات ظریف دست و انگشتان مشکل دارند، که نوشتن و تکالیف را چالش برانگیز می کند.

بازی برای افزایش تمرکز کودکان بیش فعال

با توجه به ادعای قسمت های قبلی مقاله، برای حل مشکل عدم تمرکز در کودکان بیش فعال، استفاده از بازی های ویژه از جمله بازی برای کودکان بیش فعال ضروری است که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بازی شماره 1: بازی با یک ورق کاغذ

برای افزایش تمرکز گوش دادن و بهبود عملکرد دیکته می توانیم از این بازی در کودکان مبتلا به ADHD استفاده کنیم. به این ترتیب یک برگه کاغذ جلوی دهانمان می گیریم و به آرامی کلمه را می گوییم. سپس از کودک می خواهیم آن کلمه را به ما بگوید. البته به خاطر داشته باشید که دلیل نگه داشتن کاغذ در جلوی دهان جلوگیری از خواندن لب توسط کودک است. زیرا اگر کودک لب خوانی را بلد باشد دیگر به خوب گوش دادن توجهی نمی کند.

بازی شماره 2: اسباب بازی های کمکی

در این نوع بازی برای درمان بیش فعالی کودکان می توانید به آن ها عروسک هدیه دهید. این عروسک ها به آدمک معروف هستند. با کمک این عروسک ها، کودکان می توانند احساسات خود را در هنگام عصبانیت، غمگینی یا شادی تغییر دهند. عروسک می تواند هر زمان که کودک بخواهد احمقانه، غمگین یا بخندد. در هر صورت، کودکان می توانند موقعیت هایی را که دوست دارند پیش بیاورند و از آن ها برای ابراز احساسات خود استفاده کنند.

معرفی اسباب بازی های فکری برای کودکان

بازی شماره 3: بازی با یک لیوان آب

در این بازی یک لیوان آب با سر خالی به کودک می دهیم و از او می خواهیم با آن لیوان آب مسافتی حدود یک متر را طی کند و برگردد. این بازی برقراری و حفظ تعادل بین دست ها، پاها و چشم های کودک را تقویت می کند و می تواند تمرکز او را تحت تاثیر قرار دهد.

بازی شماره 4: خاموش کردن شمع ها

در این بازی از کودک می خواهیم شمعی را که روشن کرده ایم، بدون خاموش کردن شعله فوت کند، یعنی فقط شعله شمع حرکت می کند اما خاموش نمی شود. این بازی بر تمرکز و دقت کودک تاثیر می گذارد. اما ممکن است مانند بازی های دیگر برای کودکان سخت باشد، اما کودک با تمرین و تشویق موفق می شود.

بازی شماره 5: بازی فانتزی

وقتی کودک از موقعیتی عصبانی است، می توانیم با ایجاد یک بازی فانتزی، احساس ناامیدی و ناامیدی را از خود دور کنیم. بیشتر اوقات این احساسات باعث رفتارهای ناخوشایند می شود.

به عنوان مثال، کودکی عصبانی است که نمی تواند به باغ وحش برود زیرا آب و هوا مناسب نیست. به جای اینکه به او توضیح دهید که هوا چگونه است و چقدر بد است، به کودک پیشنهاد دهید یک باغ وحش کوچک در حیاط بسازد. از او بپرسید که دوست دارد کدام حیوانات را داخل آن قرار دهد، سپس از او بخواهید که تصویری از باغ وحشی که ساخته است بکشد.

شماره بازی 6: ایفای نقش شخصیت های داستان

تصور کنید قبل از خواب در حال خواندن کتاب هستید و سطح انرژی کودکتان هنوز بالاست. در اینجا، سعی کنید بخشی از داستان را با هم بازی کنید. مثلاً با هم بخزید، خود را به جای ببر داستان بگذارید یا به او بگویید نقش شاهزاده خانم داستان را بازی کند و با کمک یکدیگر وقایع داستان را اجرا کنید. این فعالیت بدنی به کودک شما کمک می کند تا از انرژی خود در جهت مثبت استفاده کند و بر حرکات هماهنگ خود با متن داستان تمرکز کند. علاوه بر این، او می تواند یک داستان را برای چند دقیقه حفظ کند و آن را اجرا کند.

بازی شماره 7: بازی یخ زدگی

همانطور که می دانید، حفظ آرامش کودک بیش فعال برای چند ثانیه بسیار دشوار است. به او بگویید که می خواهید با هم یک بازی یخ زدگی انجام دهید. در این بازی او شروع به بازی و تظاهر می کند و وقتی می گویید «یخ بزن»، چند ثانیه در همان حالت می ماند. در ابتدا می توانید با 10 ثانیه شروع کنید. اگر او بتواند در این حالت بماند نوبت شماست اما اگر نتوانست باید بازی را تا 10 ثانیه یخ زدن ادامه دهید.

حال اگر فرزندتان از این بازی خسته شد، جریان بازی را تغییر دهید. یعنی اگر نتوانست 10 ثانیه یخ زده بماند، به او بگویید «نه، نشد!» حالا نوبت من است." با این روش او بیشتر تلاش می کند تا در بازی یخ بزند. وقتی توانست به مدت 10 ثانیه یخ بزند، جریان بازی را تغییر دهید. می توانید به او بگویید: "حالا می خواهیم یک نمایش افسانه‌ ای بازی کنیم. نمایشی خارق‌ العاده، تا زمانی که من به تو فوت کنم یا تو را ببوسم نمی توانی از این حالت خارج شوی و در خواب خواهی ماند. بازی بخشی از فرآیند یادگیری و رشد کودک است. همچنین کودک را سرگرم می کند. کودکان از طریق بازی با دنیای اطراف خود آشنا می شوند و احساسات خود را بیان می کنند. به همین دلیل است که روانشناسان کودک از هنر درمانی و بازی درمانی برای حل مشکل کودک استفاده می کنند.

مشاهده محصولات اسباب بازی در فروشگاه آنلاین کلبه کتاب کودک

کلام پایانی

این بازی ها برخلاف ظاهر ساده شان برای کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی بیش فعالی بسیار سخت است. زیرا این بازی ها بر روی مغز کودکان تاثیر مستقیم دارد و به تمرکز، تقویت حافظه، دقت و ابراز احساسات کمک می کند. بچه ها معمولا خیلی زود از انجام این بازی ها خسته می شوند. می توانیم با شاد کردن محیط بازی و فشار نیاوردن به کودک این خستگی را کاهش دهیم.

اگر کودک بار اول توضیح ما را در یک بازی متوجه نشد یا احساس کردیم که به بازی علاقه ای ندارد، در این شرایط بهتر است ابتدا این بازی را انجام دهیم تا کودک متوجه شود. همچنین می توانیم از بچه های دیگر خانه یا دوستان کودک بخواهیم که به نوبت این بازی را انجام دهند. در این مقاله سعی شده است انواع بازی های درمان بیش فعالی کودکان را بیاموزیم. چه بازی هایی را تجربه کرده اید؟ تجربیات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر