فعالیت هایی برای کمک به رشد مغز کودک تا ۳ سالگی

 آخرین بروزرسانی: 1403/04/30 187 زمان مطالعه: 7 دقیقه
به طور کلی بازی با کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در سیر رشد و یادگیری آنها موثر است.

فعالیت هایی برای کمک به رشد مغز کودک تا ۳ سالگی

به عنوان والدین، شما اولین معلم فرزندتان هستید. از لحظه‌ای که فرزندتان پا به این دنیا می‌ گذارد، چشمانش به شماست و به دنبال راهنمایی و کمک شما در یادگیری است و این بزرگترین مسئولیتی است که در قبال فرزندتان دارید. اما توجه به این نکته ضروری است که آموزش به فرزندتان نباید یک کار باشد زیرا او به تازگی وارد این دنیا شده است و روند یادگیری و رشد باید برای هر دوی شما به شکل بازی باشد.

چرا بازی با کودک مهم است؟

وقتی با نوزادان بازی می کنیم، با درگیر شدن آن ها در بازی، در مغزشان ارتباطات عصبی ایجاد شده و مسیر هایی را در مغزشان ایجاد می کنند. بازی با کودک باعث تولید نورون های مغزی و رشد مغز کودک شما می شود.

رشد مهارت های گفتاری و زبانی کودکان با کمک بازی   

مهارت های کلامی یکی از اولین مهارت های خدادادی است که نوزادان از بدو تولد همراه خود دارند. وقتی با کودک بازی می کنیم، او را در معرض شنیدن و گفتن کلمات و صداهای جدید قرار می دهیم که به تدریج درک زبان کودک را بهبود می بخشد. این بازی همچنین به کودک کمک می کند تا برقراری ارتباط با افراد دیگر را تمرین کند.

بازی و رشد مهارت های اجتماعی و عاطفی کودک

افراد در طول زندگی خود 3 مرحله اجتماعی شدن را پشت سر می گذارند که دو مرحله از آن در دوران کودکی رخ می دهد. مرحله اول قبل از 5 سالگی کودک رخ می دهد. در این دوره کودک رفتار، زبان، ارزش ها و مهارت های شناختی را می آموزد. بازی از طریق افزایش ارتباطات اجتماعی به رشد مهارت های اجتماعی کودک کمک می کند، اما برای برقراری ارتباط صحیح با کودک باید بازی مورد علاقه او را پیدا کرد.

بازی و تقویت مهارت های حرکتی در نوزادان

کودکان 8 تا 12 ماهه معمولاً می توانند اشیاء را بگیرند و پرتاب کنند یا دو شی را به هم بکوبند یا آنها را داخل ظرف بیندازند. اگر این وسایل و اسباب بازی ها برای اندازه دست کودک مناسب باشد و خطر بلعیدن را نداشته باشد، می تواند توانایی های حرکتی کودک را تقویت کند.

از 12 تا 18 ماهگی می توانند مداد را در دست بگیرند و روی کاغذ نقاشی کنند. آنها همچنین می توانند یک یا دو بلوک را روی هم بگذارند یا به تصاویر کتاب ها اشاره کنند. در این زمان کتاب های کودک برای تقویت مهارت های او بسیار مناسب است.

چگونه از طریق بازی به کودک آموزش دهیم؟

ابتدا باید بدانید که بازی با نوزاد کار پیچیده ای نیست و نباید از آن ترسید. بسیاری از بازی های نوزادی که والدین به طور غریزی با کودک خود انجام می دهند، اما گاهی اوقات باید به خاطر داشته باشیم که این موارد ساده چقدر می تواند به رشد کودک ما کمک کند. انجام این بازی ها یک مزیت بزرگ برای شما دارد و آن مزیت کاهش اضطراب شما در مورد مراقبت از کودک است.

چه بازی هایی برای نوزادان مناسب است؟

همانطور که قبلا اشاره کردیم، بازی های مناسب برای نوزادان، بازی های پیچیده ای نیستند، اما آنچه باید به آن توجه کنید این است که مدت زمان توجه و تمرکز کودکان متفاوت است و به سن، دمای بدن و خلق و خوی آنها بستگی دارد. گاهی کودکان 20 دقیقه و گاهی 5 دقیقه از بازی لذت می برند و شما باید بازی های مختلفی انجام دهید.

آواز بخوانید و دست های کودک را حرکت دهید

آواز خواندن برای کودک در حالی که دستان او را به آرامی فشار می دهید یکی از بهترین بازی هایی است که می توانید با کودک خود انجام دهید. سعی کنید این کار را به آرامی و با لبخند و مهربانی انجام دهید تا بتوانید احساسات خود را بهتر به فرزندتان منتقل کنید. اگر این کار را هر روز انجام دهید، بعد از چند روز متوجه خواهید شد که نوزاد به محض شروع به آواز خواندن پاسخ می دهد و لبخند می زند.

هنگام تعویض پوشک بازی کنید

هنگام تعویض پوشک کودک، انگشت خود را روی قسمت های مختلف بدن او فشار دهید و صدا ایجاد کنید. مثلاً بگویید: «بینگ». این کار توجه کودک را به بدن و لمس شما جلب می کند. حتی ممکن است کودک شروع به حرکت دادن گردن خود کند و به سمتی که بدن او را لمس کرده اید نگاه کند.

دالی بازی

بچه ها از یک و نیم سالگی پایداری و ماندگاری اشیا را درک می کنند، یعنی اگر چند لحظه آنها را نبینند به معنای نبودن آنها نیست. بازی دالی موشه به کودک شما کمک می کند تا این موضوع را سریعتر بفهمد. این بازی به ویژه برای والدین پرمشغله به شدت توصیه می شود. زیرا فرزندتان خیلی زود می فهمد که اگر ساعت ها کنار او نباشید به این معنا نیست که او را برای همیشه تنها گذاشته اید.

مشاهده اسباب بازی نوزاد در فروشگاه آنلاین کلبه کتاب کودک

با بازی جغجغه گوش را تقویت کنید

یکی از بهترین بازی ها برای تقویت شنوایی کودک استفاده از جغجغه است. حال اگر جغجغه های متنوع با صداهای مختلف داشته باشد و همچنین اگر جغجغه به اندازه ای سبک باشد که کودک بتواند آن را نگه دارد و تکان دهد تاثیر بیشتری خواهد داشت. زیرا علاوه بر تقویت شنوایی، توانایی در دست گرفتن اشیا و مهارت های حرکتی افزایش می یابد.

تقویت حس لامسه با پارچه هایی با بافت های مختلف

همانطور که می دانید کودکان علاقه زیادی به لمس همه چیز دارند، زیرا با لمس اشیا و همچنین قرار دادن آن شی در دهان، ماهیت آن را درک می کنند. بنابراین یکی از بهترین بازی ها برای کودک شما این است که انواع پارچه ها را با بافت های مختلف مانند کتان، ابریشم، ساتن، مخمل، پنبه و ... تهیه کنید تا کودک با دست زدن به این پارچه ها انواع مختلف آن ها را بفهمد و حس لامسه او را تقویت کنید در این میان کتاب های عروسک نیز برای کودک شما بسیار مناسب است.زیرا با تهیه آنها کتاب می خوانید و حس شنوایی و مغز نوزاد خود را تقویت می کنید و به کودک خود این فرصت را می دهید که با لمس مواد مختلف حس لامسه خود را تقویت کند.

بازی با رنگ انگشتی طبیعی (برای کودکان 10 تا 15 ماهه)

می توانید چند رنگ خوراکی تهیه کنید و با غذای پوره شده و آب کودک مخلوط کنید و شروع به بازی با کودک کنید. اجازه دهید کودک آزادانه از رنگ های خود استفاده کند. مزیت این رنگ ها این است که خوراکی هستند و به کودک شما آسیب نمی رسانند.

قایم موشک بازی (برای یک کودک 2 ساله)

این بازی مخصوصا برای کودکانی که همبازی ندارند و تک فرزند هستند مناسب است. بنابراین شما و فرزندتان شروع به بازی با عروسک هایشان می کنید. فقط کافی است عروسک ها را در قسمت های مختلف خانه خود قرار دهید و از کودک خود بخواهید آنها را پیدا کند.

بازی با کودک 3 ساله

به نظر می رسد تخیل و مهارت های زبانی کودکان از سن سه سالگی به شدت رشد می کند. آنها کلمات جدید یاد می گیرند، داستان می گویند و بازی می کنند و یاد می گیرند که با دیگران ارتباط برقرار کنند. در کنار این لذت ها سعی می کنند خوب و بد را تشخیص دهند و احساسات خود را که گاه در آن غرق می شوند کنترل کنند.

شما می توانید با دانستن نقاط عطف فرزندتان در 3 سالگی، در میان تمام این تغییرات حرکت کنید.

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید هر روز برای کمک به رشد و یادگیری کودک سه ساله خود انجام دهید. شامل:

  • زمان زیادی را به بازی، از جمله خاله بازی و دویدن اختصاص دهید.
  • هنگامی که در ماشین یا در حال پیاده روی هستید، از کودک خود بخواهید در مورد آنچه می بیند صحبت کند.
  • یک برنامه خواب مشخص تنظیم کنید و به آن پایبند باشید. کابوس دیدن و بیدار شدن در نیمه شب در این سن طبیعی است، اما روتین قبل از خواب کمک کننده است.
  • به کودک زمان بدهید تا با دوستانش بازی کند و نوبتی بودن بازی را رعایت کند.
  • هر روز برای فرزندتان کتاب بخوانید و در مورد داستان از او سوال بپرسید.
  •  آهنگ های ساده را تمرین کنید و با هم بازی های قافیه ای انجام دهید.
  •  فعالیت هایی مانند رنگ آمیزی، نقاشی، و کارهای هنری با مداد رنگی، کاغذ، چسب، ماژیک و سایر لوازم را پیشنهاد دهید.

 

آخرین کلام

به طور کلی رشد مغز کودک از بدو تولد تا سه سالگی فرآیند بسیار پیچیده ای است. این رشد در یک دوره کوتاه نه تنها کاملاً حیاتی خواهد بود، بلکه نتیجه آن کودک را نیز همراهی خواهد کرد. برای زندگی. هرچه والدین اطلاعات بیشتری در مورد نحوه عملکرد و رشد مغز فرزندشان داشته باشند، بهتر می توانند از فرزندان خود حمایت کنند. فعالیت های ضروری و البته مناسب برای هر گروه سنی که به رشد کامل و سریع کودک کمک می کند.

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر