بازی برای افزايش دقت و تمرکز در کودکان

 آخرین بروزرسانی: 1402/12/14 328 زمان مطالعه: 4 دقیقه
با خرید اسباب بازی برای افزایش تمرکز مهارت های مختلفی مانند: بینایی، شنوایی و ... کودک تقویت می شود در این مطلب بهترین اسباب بازی های افزایش تمرکز را ارائه خواهیم داد. پس با ما همراه شوید.

بازی برای افزايش دقت و تمرکز در کودکان

افزایش تمرکز برای کودکان یکی از عوامل مهمی است که در پیشرفت تحصیلی و آینده آنها تاثیر بسزایی دارد. اسباب بازی برای افزایش تمرکز می‌تواند فرد را در مدت زمان کوتاهتری به این نتیجه برساند. تمرکز نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگسالان نیز به عنوان نوعی مهارت در زمینه رشد ذهن است. تمرکز مجموعه ای از حواس و توانایی‌های پنج گانه است که می تواند بر فرد تأثیر بگذارد و مهارت او را بهبود بخشد. 

توجه، دقت و تمرکز کودکان، هر کدام به چه معناست؟

توجه: توجه به معنای واکنش به یک محرک خاص و نادیده گرفتن محرک‌های دیگر است. محرک می‌تواند دیداری یا شنیداری باشد. به عبارت دیگر، اگر محرکی بیاید و کودک نتواند به آن محرک پاسخ صحیح بدهد، در ناحیه توجه دچار مشکل می‌شود.

تمرکز: توجه پایدار را «تمرکز» می‌گویند. این بدان معنی است که کودک می‌تواند در حین آموزش یا در حین پاسخ دادن به یک محرک توجه خود را حفظ کند.

دقت: این کلمه به معنای خوب فهمیدن جزئیات است. پس اگر کودک نتواند به جزئیات چیزهای خوب توجه کند و به آنها اهمیت دهد، به این معناست که دقت کافی را ندارد.

مشکلاتی که باعث کاهش تمرکز کودکان می شود

جدای از اینکه اختلالات توجه، تمرکز و دقت جزء اختلالات یادگیری به حساب می‌آیند، اگر کودک مشکلات روحی و جسمی داشته باشد، در این صورت توجه، تمرکز و دقت او نیز دچار مشکل می‌شود. به عنوان مثال، کودکی که اضطراب بالایی دارد، نمی‌تواند به اندازه کافی هوشیار و متمرکز باشد.

تغذیه نامناسب، نخوردن صبحانه، کم خونی، کمبود ویتامین ها، استراحت ناکافی و کم خوابی از جمله مواردی است که باعث می‌شود دانش آموز حواس و تمرکز کافی نداشته باشد و نتواند در زمان مورد نیاز کارایی کافی از خود نشان دهد.

در ادامه به آموزش بازی‌ها و تکنیک‌های موثر در تقویت تمرکز و توجه می‌پردازیم.

بازی های مفید برای افزایش توجه و تمرکز کودکان به شرح زیر است:

1. هدایت توپ با فوت کردن

یک توپ سبک روی میز قرار دهید. در یک طرف میز یک کودک قرار دارد و در طرف دیگر میز یک نفر یک سبد در دست دارد و کودک باید با دمیدن توپ را به داخل سبد هدایت کند.

در این بازی کودک علاوه بر تقویت دقت و تمرکز می تواند تنفس را تمرین کرده و دم و بازدم را کنترل کند.

2. توپ مزاحم

این بازی هیجان انگیز بهتر است با 3 بازیکن انجام شود. این بازی با دو توپ با رنگ های متضاد (به عنوان مثال زرد و قرمز) بازی می‌شود. بازی با یک توپ زرد شروع می‌شود که به همراه کودک پرتاب می‌کنیم و می‌گیریم. در طول بازی، نفر سوم به طور ناهماهنگ توپ قرمز یا حواس پرتی را به سمت کودک پرتاب می‌کند. کودک باید توپ قرمز را گرفته و خیلی سریع به همان فرد برگرداند و با آن بازی نکند و حواستان باشد که توپ اصلی یک توپ زرد است.

این بازی گیرنده‌های مغز کودک را فعال می‌کند و ذهن را برای توجه به موضوعی که برایش مهم است آماده می‌کند.

موضوعات فرعی دیگر حواس کودک را پرت نمی‌کند. بنابراین، در حالی که معلم در حال تدریس است، هیچ صدای اضافی نمی‌تواند تمرکز او را مختل کند. این بازی کودک را مجبور می کند تا یاد بگیرد که محرک‌های مزاحم را نادیده بگیرد و فقط به موضوعات اصلی توجه کند.

3. راه رفتن با یک لیوان آب

یک لیوان پلاستیکی را آب کنید و در کف دست کودک بگذارید و از او بخواهید تمام طول اتاق را بدون ریختن حتی یک قطره آب راه برود. در مرحله بعد می توان هر دو دست کودک را درگیر کرد. به این ترتیب کودک دو لیوان روی دستانش می‌گذارد و هر دو دستش را باز می‌کند و راه می‌رود.

4. راه رفتن با کتاب روی سر

کتابی را روی سر کودک می‌گذاریم و از او می‌خواهیم بدون اینکه کتاب از سرش بیفتد در مسیر قدم بزند. با خلاقیت می‌توانیم دو بازی را با هم ترکیب کنیم، یعنی در حین راه رفتن با کتاب، زنگی را در دست کودک بگذاریم و از او بخواهیم که بدون زنگ زدن راه برود. از این بازی برای حفظ تعادل نیز استفاده می‌شود.

5. گردو شکستم

 همه ما در کودکی این بازی را انجام دادیم و بازی را کاملاً به یاد داریم. کودک در یک خط مستقیم راه می رود و یک پا را از پاشنه تا بالای پای دیگر می گذارد و بدون از دست دادن تعادل در مسیر راه می رود. این بازی ابتدا با چشمان باز و سپس با چشمان بسته البته با رعایت شرایط ایمنی کودک تمرین خواهد شد.

دلیل انجام بازی با چشمان بسته این است که وقتی چشم ها بسته است مغز ضعیف می‌شود اما با تکرار و تمرین بازی‌ها می‌توان یادگیری، تمرکز و رشد ذهن کودک را تقویت کرد.

ورزش هایی مانند راه رفتن روی پاشنه و انگشتان پا و هر بازی دیگری که به تعادل کمک می کند می تواند در افزایش تمرکز موثر باشد.

6. توپ را داخل سبد بیندازید

سبد در وسط اتاق قرار می گیرد و کودک در فاصله مشخصی از سبد می‌نشیند و تعداد مشخصی توپ را پرتاب می‌کند تا ببیند چند توپ داخل سبد می افتد. در صورت موفقیت‌آمیز بودن، می‌توانیم در مراحل زیر فاصله سبد را از آن افزایش دهیم.

7. حرکت دادن توپ های رنگی

 به همین تعداد توپ با رنگ‌های مختلف انتخاب می‌کنیم (مثلا 20 توپ سیاه و 20 توپ سفید) سپس توپ‌های سیاه را در یک ظرف و توپ‌های سفید را در ظرف دیگر می‌گذاریم. توپ ها را با دو دست بردارید و به ظرف‌هایی با رنگ مخالف منتقل کنید.

در طول بازی باید زمان بازی را با کرونومتر ثبت کنیم و دفعه بعد کودک می‌تواند با فرد دیگری یا خودش مسابقه دهد و رکورد جدیدی بگیرد.

در این بازی توجه، دقت و تمرکز کودکان افزایش می‌یابد و دو نیمکره مغز فعال و درگیر می‌شوند.

8. بازی با حبوبات

بازی فوق را می‌توان به جای توپ های رنگی با حبوباتی مانند نخود و لوبیا انجام داد. مزیت بازی با حبوبات به شرح زیر است:

اول از هزینه‌های اضافی در تهیه تجهیزات جلوگیری شد.

دیگر؛ به دلیل ریز بودن دانه‌ها ماهیچه‌های ظریف انگشتان تقویت می‌شود که در سرعت نوشتن و خسته نشدن دست و انگشتان کودک در انجام تکالیف فوق‌العاده موثر است.

9. با حبوبات مخلوط بازی کنید

چند مدل حبوبات ریز مانند عدس، نخود و ماش را با هم مخلوط کرده و در ظرفی مانند سینی بریزید و از کودک بخواهید که یک مدل حبوبات را جدا کند و در شیشه‌ با دهانه کوچک مثلا ظرف آب معدنی یکبار مصرف بریزید و زمان را یادداشت می‌کنیم. در مرحله بعد حبوبات را از ظرف خالی می‌کنیم و از کودک می‌خواهیم حبوبات دیگری انتخاب کند و در شیشه بریزید.

10. تمرینات هولا هوپ و تمرینات ژیمناستیک و بازی های هدف مانند دارت و مینی بسکتبال در خانه یا بولینگ.

به جای بولینگ، می‌توانید خلاقانه از لیوان‌های یکبار مصرف استفاده کنید. لیوان‌های کاغذی یکبار مصرف را وارونه کرده و از ارتفاع به پایین روی هم قرار دهید، سپس از کودک بخواهید که با یک توپ نرم به آن فنجان ها ضربه بزند و هر چه فنجان‌های بیشتری بریزد، برنده بازی است.

11. شطرنج

بازی شطرنج علاوه بر افزایش توجه، دقت و تمرکز، هوش هیجانی کودکان را نیز تقویت می‌کند و به آنها می‌آموزد که چگونه تصمیمات آنی و مهمتر از آن واکنش سریع، صحیح و عاقلانه را بسته به شرایط تغییر دهند. این تمرین برای روزهای سخت زندگی بسیار مهم است تا بتوانند مهارت حل مسئله و تصمیم‌گیری را کسب کنند.

12. روبیک و سودوکو

بازی روبیک گیرنده‌های مغز را فعال می کند و در حل مسئله موثر است و ماهیچه‌های دست کودک نیز تقویت می‌شود.

با این بازی های هدفمند، علاوه بر افزایش توجه، دقت و تمرکز کودکان، می‌توانیم با نشاط و هیجان عزیزانمان را در این روزها و شرایط سخت خانه نشینی سرگرم کنیم و خاطرات فراموش نشدنی را در خاطرشان به یادگار بگذاریم.

برای خرید انواع بازی ها برای افزايش دقت و تمرکز در کودکان می توانید از فروشگاه آنلاین کلبه کتاب کودک اقدام کنید:

کلام پایانی 

امروزه از بازی های گوناگونی برای افزایش تمرکز و خلاقیت کودکان استفاده می شود. در این مطلب بهترین بازی های افزایش تمرکز را ارائه کرده‌ایم که با استفاده از آن‌ها می‌توانید تمرکز کودکان و حتی خودتان را افزایش دهید. بازی های افزایش  دقت و تمرکز را می‌توانید بلافاصله از سایت ما سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر