آنچه برای آموزش رنگ ها به کودکان اهمیت دارد، شناخت تفاوت ها، دسته بندی طیف رنگ ها و یادگیری رنگ های پایه در مراحل اولیه است.

آموزش رنگ ها به کودکان

شاید فکر کنید آموزش رنگ ها به کودکان ممکن است گیج کننده باشد. زیرا رنگ های زیادی وجود دارد و ممکن است حتی نام برخی از آنها را ندانید! آنچه برای آموزش رنگ ها به کودکان اهمیت دارد، شناخت تفاوت ها، دسته بندی طیف رنگ ها و یادگیری رنگ های پایه در مراحل اولیه است. در این مقاله نحوه آموزش رنگ ها به کودکان را توضیح می دهیم. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

چرا آموزش رنگ ها به کودکان دشوار است؟

یادگیری رنگ ها اغلب برای کودکان خردسال و والدین خسته کننده است. در عین حال، برخی از والدین ممکن است متوجه نباشند که فرزندانشان در مراحل اولیه یادگیری رنگ ها هستند. با این حال تعداد رنگ ها زیاد است و هر رنگ طیف وسیعی دارد. به همین دلیل باید اصولاً رنگ ها را به کودکان آموزش داد. برای آن باید سه مرحله را طی کنید. در تمام این مراحل باید صبور بود و زمان گذاشت و اجازه داد کودک تمرین کند تا به این مهارت مسلط شود.

  • مرحله اول: در مرحله اول باید هماهنگی رنگ ها را به او آموزش دهید. در این مرحله نمی تواند به رنگ خاصی اشاره کند یا رنگ را نام ببرد. بلکه فقط هارمونی رنگ ها را می تواند تشخیص دهد. مثلا می تواند مدادهای قرمز را جدا کند. در این مرحله بهتر است برای هر روز یک رنگ انتخاب کنید و همه اعضای خانواده یکی از لباس های خود را به آن رنگ بپوشند. وقتی به فروشگاه می روید، رنگ مورد نظر را در آیتم های مختلف به او نشان دهید. هنگام غذا خوردن یا تماشای کارتون او را با آن رنگ آشنا کنید.
  • مرحله دوم: به رنگ ها اشاره دارد. در واقع، کودک شما یاد می گیرد که به رنگ های خاصی اشاره کند. برای مثال می توانید از او بخواهید که در میان لباس هایش یک جوراب آبی به شما نشان دهد. اگر فرزندتان می تواند شیء مناسبی را انتخاب کند، از او بخواهید که شی دیگری همرنگ را بردارد.
  • مرحله سوم: در مرحله آخر باید نام رنگ ها را به او آموزش دهید. این روش نباید قبل از سه سالگی شروع شود. عجله نکنید و صبور باشید. هر زمان که به این مرحله رسیدید، می توانید با استفاده از راهکارهایی که در زیر توضیح می دهیم، نام رنگ ها را به کودک خود آموزش دهید.

کودکان در چه سنی رنگ ها را تشخیص می دهند؟

معمولا یادگیری رنگ ها برای کودکان آسان تر از یادگیری نام اشکال مختلف است. به همین دلیل، کودکان عموماً از 18 ماهگی تا 3 سالگی شروع به یادگیری رنگ های پایه می کنند و می توانند رنگ های ساده را نام ببرند. کسب این مهارت تدریجی است و نباید در طول دوره آموزشی به کودکان فشار وارد کرد.

روش های آموزش رنگ به کودکان

یک شروع ساده

لازم نیست در همان ابتدا تمام رنگ ها را به کودک خود آموزش دهید. فقط روی یک یا دو رنگ تمرکز کنید و اکسسوری هایی از آن رنگ را به او نشان دهید که با آن آشناست و روزانه با آن سر و کار دارد. برای مثال، قرمز و سبز را برای شروع انتخاب کنید. در طول روز به لوازم جانبی قرمز و سبز اشاره کنید. حتی می توانید لوازم جانبی قرمز و سبز را در طول بازی به او بدهید. می توانید برای این کار از لگوهای رنگی استفاده کنید و از او بخواهید که لگوهای قرمز را در یک سبد و لگوهای سبز را در سبد دیگری قرار دهد.

استفاده از لوازم رنگی و کوچک برای دسته بندی

آموزش رنگ ها به کودکان را به یک فعالیت جذاب و سرگرم کننده تبدیل کنید. برای این کار از لوازمی استفاده کنید که کودک به آنها علاقه نشان می دهد. در این زمینه می توانید از اسباب بازی های محبوب کودکان استفاده کنید.چند سبد رنگی به کودک بدهید و از او بخواهید که اسباب بازی های هم رنگ را در سبد بگذارد. حتی می توانید برای این کار از شکلات ها و آب نبات های رنگی استفاده کنید و در پایان به او هدیه بدهید.

آموزش رنگ ها با نقاشی

درگیر کردن حواس کودکان یکی از موثرترین راه‌ها برای آموزش مفاهیم جدید است. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم برای آموزش رنگ ها به کودک، نقاشی با انگشت را امتحان کنید. برای اجرای این روش به مقداری کاغذ و رنگ نیاز دارید. در ابتدا فقط رنگ های اصلی را خریداری کنید. در واقع کیت های نقاشی انگشتی در فروشگاه ها به فروش می رسد و می توانید رنگ های مخصوص کودکان را خریداری کنید.

برای جلوگیری از لک شدن زمین یا میز، روزنامه پهن کنید. کاغذها را روی آن بگذارید. حالا اجازه دهید کودک با کمک انگشتانش روی کاغذ نقاشی کند. هنگام استفاده از رنگ ها با کودک خود صحبت کنید و رنگ ها را به او معرفی کنید. حتی می توانید در مورد ترکیب رنگ ها و گرفتن رنگ جدید با او صحبت کنید. برای مثال رنگ سبز از ترکیب آبی و زرد به دست می آید. در حالی که با او روی نام رنگ ها کار می کنید، او را تشویق کنید.

 

مشاهده محصولات نقاشی و رنگ آمیزی

 

استفاده از اقلام مشابه با رنگ های مختلف

گاهی اوقات کودک هنگام یادگیری رنگ ها گیج می شود و فکر می کند که به جای نام گذاری رنگ، نام آن چیز را توضیح می دهید. به عنوان مثال، وقتی به کودک سیب قرمزی را نشان می دهید و رنگ آن را نام می برید، ممکن است فکر کنند منظور شما سیب است نه رنگ. در نتیجه وقتی سیب سبز یا زرد می بینید از کلمه قرمز استفاده کنید.

در چنین شرایطی می توانید همزمان از سیب های قرمز و سبز استفاده کنید و به او نشان دهید کدام سیب قرمز و کدام سبز است. در این صورت متوجه خواهند شد که منظور شما رنگ سیب است نه خود سیب. انجام این کار می تواند کمی دشوار باشد، به خصوص زمانی که سعی می کنید رنگ را به کودکان خردسال آموزش دهید. بنابراین سعی کنید در حین انجام این کار با او بازی کرده تا او را سرگرم کنید.

خواندن شعر و کتاب در مورد رنگ ها

کتاب های مختلفی در مورد آموزش رنگ ها به کودکان وجود دارد. می توانید این کتاب ها را تهیه کرده و برای فرزندتان بخوانید. در ضمن از تصاویر کتاب استفاده کنید و از او بخواهید رنگ های مختلف صفحات کتاب را به شما نشان دهد. مثلاً از او بپرسید که آیا خرگوش تصویر لباس آبی پوشیده است یا خیر. یا از او بخواهید چیز سبز رنگ روی صفحه را پیدا کند.علاوه بر این، بهتر است رنگ های مختلف در تصویر را خودتان به او نشان دهید.

 

مشاهده محصولات رنگ آمیزی جادویی

 

کمک گرفتن از فیلم های آموزشی

یکی دیگر از راه های آموزش رنگ ها به کودکان استفاده از فیلم های آموزشی است. ویدیوهای جالب و سرگرم کننده زیادی در اینترنت وجود دارد که می توانید با جستجوی آنها رنگ ها را به روشی خلاقانه به کودک خود آموزش دهید. برای این کار می توانید از پلتفرم هایی مانند یوتیوب استفاده کنید. لطفاً ابتدا خودتان این ویدیوها را بررسی کنید و اگر برای فرزندتان مناسب است، آنها را پخش کنید.

همه چیز را با رنگ علامت گذاری کنید

همه چیز در اطراف ما رنگ دارد. سعی کنید در گفتگوی روزانه خود با فرزندتان به رنگ این لوازم و اشیا اشاره کنید. مثلاً به کودک بگویید که لباس امروز قرمز است. دیوار اتاق سفید یا کیفش زرد است. به تدریج می توانید از رنگ ها به عنوان صفت و قید استفاده کنید. اما پیشنهاد می کنیم در ابتدای کار رنگ ها را به شکل مشخص شده بیان کنید تا با نام اشیا و لوازم اشتباه گرفته نشوند. پس از آن می توانید از عباراتی مانند کیف زرد، دیوار سفید و لباس قرمز استفاده کنید.

اشاره به رنگ های کاملا متفاوت

در ابتدا فقط رنگ هایی را نشان دهید که اصلا شبیه هم نیستند تا کودک در حین یادگیری دچار سردرگمی نشود.به عنوان مثال، برخی از طیف های سبز و زرد بسیار نزدیک به یکدیگر هستند. در حالی که دو رنگ آبی و قرمز کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند.

ارجاع به رنگ ها در کارهای روزمره

برای آموزش رنگ ها به کودکان از محیط اطرافشان کمک بگیرید. به عنوان مثال، هنگام غذا خوردن، بازی، لباس پوشیدن و خرید، روی رنگ لوازم جانبی و چیزها تأکید کنید. هنگام صرف غذا می توان به لوبیا سبز، گیلاس قرمز، موز زرد و ... و در فضای باز می توان به آسمان سبز، آسمان آبی، گل های صورتی و ... اشاره کرد.

مشاهده محصولات زیر نیز می تواند کمک کننده باشد:

پایه اشکال

نخ و مهره

آخرین کلام

در این مقاله نحوه آموزش رنگ ها را به کودکان توضیح دادیم. همانطور که اشاره کردیم برای این کار باید حوصله زیادی به خرج دهید و نسبت به بچه ها سخت گیری نکنید.علاوه بر این، کودک ممکن است تا سه سالگی نتواند رنگ ها را به دقت تشخیص دهد. اما از این به بعد می تواند به تدریج رنگ های مختلف را یاد بگیرد. از طرفی کودک از 18 ماهگی می تواند رنگ ها را تشخیص دهد. پس جدای از صبور بودن، نباید توانایی کودکان مختلف در یادگیری رنگ ها را با یکدیگر مقایسه کنید.

 

خرید بازی چوبی از سایت فروشگاه کلبه کتاب کودک

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر