نقش بازی در رشد خلاقيت کودکان

 آخرین بروزرسانی: 1403/03/23 115 زمان مطالعه: 5 دقیقه
بازی برای کودکان بسیار ارزشمند است و نمی توان از مزایای بازی در رشد خلاقیت کودکان چشم پوشی کرد.

نقش بازی در رشد خلاقيت کودکان

هر بازی یک موقعیت منحصر به فرد است که در آن مهارت های تفکر و خلاقیت فردی کودک رشد می کند زیرا در حین بازی، کودکان می توانند هر کسی باشند و در دنیای خیالی خود هر کاری انجام دهند.

نقش بازی در رشد خلاقیت را ساتن اسمیت در کتاب «ابهام بازی» نیز توضیح داده است: «کودک از طریق بازی این فرصت را دارد که از هر چیزی که دارد (توپ، کاغذ، چسب، قیچی، مداد، لگو، تخته و....) برای افزایش ایده و خلاقیت استفاده کند. در بازی محدودیت ها کاهش یافته یا به طور کامل حذف می شوند. از بین بردن این محدودیت ها چیزی است که کودک را به فردی خلاق تبدیل می کند."

پرورش خلاقیت در کودکان نیاز به زمان و تلاش زیادی ندارد. کافی است کودک را به انجام بازی های خلاقانه ساده، دلخواه و در عین حال سرگرم کننده تشویق کنید. اگر می خواهید در مورد نقش بازی در رشد خلاقیت کودکان بیشتر بدانید، پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

ویژگی های کودکان خلاق

اغلب اوقات اگر کمی وقت و حوصله بگذاریم متوجه خلاقیت در کودکان خواهیم شد. بهترین زمان برای یادگیری خلاقیت کودکان، تماشای بازی آنهاست. خلاقیت یک عامل مهم در بازی است.

  • تماشا کنید که کودک آزادانه با وسایل و اسباب بازی هایش بازی می کند.
  • کودکان خلاق اغلب برای هر یک از اسباب بازی های خود کاربردهای متفاوتی پیدا می کنند.
  • قبل از اینکه از یک وسیله ای به وسیله ای دیگر رجوع کنند، به روش های مختلف از آن استفاده می کنند.
  • یک کودک خلاق اغلب از منابع خود به روش های مختلف و گاهی شگفت انگیز استفاده می کند.
  • کودکان خلاق می توانند با توجه به موقعیت و مکان خاص بازی را تغییر دهند.
  • مسئولیت بازی را بر عهده بگیرید و با سازمانی منسجم، به صورت فردی و گروهی بازی کنید.

1. تقویت مهارت های تفکر خلاق کودک با اشیاء بلا استفاده در خانه

مری آن کوهل، نویسنده چندین کتاب با ایده های هنری، در مصاحبه ای خاطرنشان کرد: خلاقیت کودکان با تجربیات هنری مانند ساخت کاردستی پرورش می یابد.بسیار مهم است که خلاقیت را با استعداد، مهارت یا هوش اشتباه نگیریم. خلاقیت به این معنا نیست که کودک کاری را بهتر از دیگران انجام دهد، بلکه خلاقیت مبتنی بر تخیل، تفکر، تحقیق، کشف و تخیل است. مهم است که هنگام طراحی و ساخت صنایع دستی نگران شکل محصول نهایی نباشید.

بر این اساس، میزان ایده های کودکان محدود نیست و با دادن فرصت به کودک برای آزمایش ایده های جدید (مثلا با دادن اشیای استفاده نشده)، به او اجازه می دهید افکار، احساسات و ایده های خلاقانه خود را بی دغدغه و آزادانه بیان کند.

خیلی ساده است که چگونه این فعالیت ها باعث افزایش خلاقیت کودک می شود. اگر مواد مختلفی را به کودک خود بدهید - مانند رنگ، مداد رنگی و غیره - احتمالاً چیزی کاملاً منحصر به فرد را خواهید دید که کودک ساخته است. آنها یاد می گیرند در حین ساختن صنایع دستی ریسک کنند و مشکلاتی را که هنگام ساخت محصولات به وجود می آیند با تولید ایده حل کنند. یعنی با ساخت کاردستی علاوه بر خلاقیت، مهارت حل مسئله در کودکان تقویت می شود.

2. توسعه تخیل داستان گویی از طریق بازی های گروهی

در بازی های قصه گویی گروهی مانند بازی های کارتی ایستاده و تکمیل داستان های ناتمام، کودکان می توانند شخصیت ها، طرح، صحنه و... بازی را تصور کنند و آن ها را به دلخواه در ذهن خود ادامه دهند. این می تواند خلاقیت کودکان را افزایش دهد و ذهن آن ها را برای ایده های جدید باز کند.

هیچ قالب استانداردی برای این بازی های قصه گویی گروهی وجود ندارد، یعنی پایان و روند داستان از قبل مشخص نیست و کودک باید با تخیل و خلاقیت خود داستان یا صحنه ای را ارائه دهد. در برخی از این بازی‌ها، کودک با انتخاب تصادفی کارت‌ها، سناریوهای داستانی متفاوتی را ایجاد می‌کند و در نتیجه مهارت‌های داستان‌گویی خلاقانه خود را توسعه می‌دهد.

بهترین ویژگی این داستان ها ترکیب شگفت انگیز جملات و کلمات بی پایان است که به افزایش دایره لغات و داستان سرایی خلاقانه کمک می کند. با گذشت زمان و تمرین مداوم، مطمئناً شاهد خواهید بود که هنر داستان نویسی خلاقانه در کودک شما تقویت خواهد شد. بازی های گفتاری نیز بازی هایی برای تقویت گفتار کودکان محسوب می شوند.

3. تمرین مهارت تفکر خلاق با تمرین بازی های مختلف ذهنی

همانطور که فرزندان ما رشد می کنند، همه ما می خواهیم آنها متفکرانی خلاق و مبتکر شوند که به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند. طیف گسترده ای از توصیه ها در مورد چگونگی آموزش تفکر خلاق به کودکان وجود دارد. یکی از این راه ها این است که به آنها فرصت بازی بدهید. بازی های رومیزی، بازی های کارتی یا حتی نسخه آنلاین آنها فرصت هایی را برای رشد این مهارت در کودک فراهم می کند. این نوع بازی های فکری متناسب با سن کودک خود را می توانید در اپلیکیشن ها بیابید.

مهارت‌های شناختی که کودکان از طریق بازی‌های کارتی یا رومیزی ایجاد می‌کنند، متعدد است و شامل تطبیق، تشخیص اعداد و الگوها و مفاهیم پیچیده‌تر ریاضی بسته به سطح دشواری بازی است. افزایش سطح دشواری بازی به کودک این امکان را می دهد که از هوش خود برای یافتن راه حل های جدید استفاده کند و در نتیجه تفکر خلاق و استراتژیک را توسعه دهد.

4. توسعه مهارت های تجسم خلاق از طریق بازی های نمایشی

بازی وانمودی نوعی بازی است که در آن کودکان از تخیل ذهنی خود برای ایفای نقش در موقعیت های مختلف استفاده می کنند.این نقش ها می تواند پزشک، مادر، پدر، مغازه دار، آتش نشان و... باشد در واقع هر چیزی که فرزند شما دوست دارد.

شاید نقش آفرینی بازی بسیار ساده ای به نظر برسد، اما وقتی کودکان در این بازی ها شرکت می کنند، با تخیل ذهنی خود نقش ها را زنده می کنند و از آزادی و توانایی کنترل آن ها لذت می برند. این ویژگی به آنها کمک می کند تا در محیطی بدون فشار علایق خود را در زمینه های مختلف کشف کنند، اشتباه کنند و از اشتباهات خود درس بگیرند.

5. تقویت توانایی طراحی خلاقانه با بازی های ساده کودکانه

فعالیت های حسی مانند خمیر بازی، رنگ آمیزی از جمله فعالیت های ضروری است که کودکان برای بازی در داخل خانه دوست دارند و به دلیل انعطاف پذیری، لطافت و تنوع رنگی که دارند باعث افزایش خلاقیت می شوند. در طول بازی، کودکان از کاوش در مواد لذت می برند و دوست دارند شکل ها و طرح های مختلف را به صورت عملی ایجاد کنند.

این بازی ها فعالیت هایی با پایان باز هستند. این بدان معناست که کودکان از یک نمونه از پیش ساخته شده کپی نمی کنند، بلکه از تخیل خود برای ساختن یا ترسیم هر چیزی که می خواهند استفاده می کنند.همچنین در طول بازی می توانند جزئیات و تزیینات را تا جایی که تخیل خود می خواهند اضافه کنند. این کار نه تنها به آنها کمک می کند تا مهارت های طراحی خلاقانه را توسعه دهند، بلکه فرصت خوبی برای کشف علایق و استعدادهای کودک فراهم می کند.

پرورش خلاقیت کودکان در خانه

در این مقاله توضیح دادیم که بازی‌های حسی، نمایشی، داستانی و فکری بخش مهمی از دنیای کودکان هستند و منبع مهمی برای رشد خلاقیت کودکان هستند. می توانید هر یک از این بازی ها را با فرزندتان در خانه امتحان کنید.

برای شروع نیازی نیست به کودک خود اسباب بازی های جدید یا گران قیمت بدهید. ساده ترین اشیایی که در خانه یافت می شود ابزاری عالی برای تحریک تخیل کودک شما هستند. به عنوان مثال، جعبه ها می توانند به هر چیزی که در تخیل کودک باشد تبدیل شوند، مانند رایانه، صندوق فروشگاهی مواد غذایی و تخت بیمارستان.

برای بازی خلاقانه، باید فضای مناسبی را در خانه فراهم کنید. این مکان می تواند یک اتاق مجزا یا حتی گوشه ای از اتاق باشد. نیمکت ها و چادرهای بازی می توانند مکانی عالی برای شروع دنیای تخیل کودک باشند. قلعه ای که در آن یک شاهزاده خانم زیبا توسط یک اژدهای شیطانی زندانی شده است!

یک راه عالی دیگر برای تشویق خلاقیت این است که به کودک خود نشان دهید که بیش از یک راه برای انجام کاری وجود دارد برای مثال، بیش از یک راه برای کشیدن یک شخص یا شکل، ساختن یک قلعه شنی یا نواختن یک طبل وجود دارد. این به کودکان اجازه می دهد بدانند که می توانند ایده های خود را توسعه دهند.

برای مشاهده و خرید بازی ها به لینک های زیر در سایت فروشگاه کلبه کتاب کودک مراجعه نمایید:

بازی های بريکس

بازی های تطابق

بازی های تتريس

آخرین کلام

کودک از طریق بازی فرصت می یابد تا احساسات و مشکلات خود را بیان کند، یعنی خود را ابراز کند. مهم است که به خاطر داشته باشید که برای انجام یک بازی مفید، لزوماً به تجهیزات گران قیمت نیاز ندارید. والدین باید توجه داشته باشند که در مراحل مختلف بازی باید روش های مختلفی اتخاذ شود و همیشه در نظر داشته باشند که به کودک فرصت کار آزادانه و خلاقانه را بدهند تا استعدادهای نهفته او به درستی شکوفا شود.

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر