چگونه صبر و تحمل کودکان را افزایش دهیم؟

 آخرین بروزرسانی: 1403/04/13 99 زمان مطالعه: 7 دقیقه
داشتن مهارت های صبر می تواند به کودکان کمک کند تا اجتماعی تر، مهربان تر و آرام تر شوند.

چگونه صبر و تحمل کودکان را افزایش دهیم؟

صبر به معنای توانایی رویارویی با مشکلات و به عبارت دیگر ظرفیت و توانایی بازیابی از شرایط سخت و ترمیم و بازسازی خود است. کودکان صبور به تنش، اضطراب و استرس با سهولت بیشتری پاسخ می دهند. در واقع صبر یکی از اساسی ترین فضایلی است که فرزندان باید از والدین خود دریافت کنند.

کودکان ظرفیت بالایی برای یادگیری صبر و خویشتن داری دارند، اما این یادگیری آهسته و مداوم است. عجله یا تاخیر در آموزش صبر به کودکان مضر است، پس باید اصول برخورد با کودکان عجول را درک کنیم. این مقاله به بررسی سوالات مهم در این زمینه می پردازد، مانند اینکه چگونه صبر و تحمل را در کودکان افزایش دهیم؟ ما به صورت حرفه ای و عملی پاسخ می دهیم. در ادامه همراه ما باشید.

آموزش اصول اولیه صبر به کودکان

زندگی مثل بالا رفتن از کوه است، اگر آهسته برویم جا می مانیم و نمی رسیم، اگر تند برویم خسته می شویم. مانند مهارت های کوهنوردی، صبر به معنای ثابت ایستادن نیست، بلکه حرکت آهسته و پیوسته است. این را نیز باید در هنگام آموزش تحمل به کودکان در نظر داشت.اگر همیشه از کودک انتظار داشته باشیم که صبور باشد، بی انگیزه و بی هدف می شود، اگر همه خواسته هایش را بلافاصله برآورده کنیم، ضعیف و تحریک پذیر می شود. پشت هر عمل صبر هدفی نهفته است. بنابراین، ضمن آموزش صبر و حوصله به کودکان، باید حس هدفمندی خود را نیز تقویت کنند. برای درک بهتر، لطفا به مثال زیر توجه کنید:

کدام گزینه را ترجیح می دهید؟ حالا باید یک غذای آماده بخورید یا یک ساعت صبر کنید تا همسرتان یک غذای خوشمزه درست کند؟ آیا یک ساعت صبر می کنید تا غذایتان آماده شود یا حوصله تان سر رفته و می خواهید بلافاصله سیر شوید؟ ممکن است ترجیح دهید صبر کنید زیرا هدف بزرگتری در ذهن دارید. آموزش صبر به کودکان نیز باید مبتنی بر آموزش هدفمند باشد. این بدان معناست که باید به خواسته های کودک احترام بگذاریم و مکان و زمان مناسب برای تحقق آنها را به او نشان دهیم.

 

خرید محصولات پازل از فروشگاه آنلاین کلبه کتاب کودک

اهمیت پرورش صبر در کودکان

اما چرا باید به فرزندان خود صبور بودن را بیاموزیم؟ اگر تاب آوری آنها رشد نکند با چه مشکلاتی مواجه خواهند شد؟ ما در جهانی زندگی می کنیم که بر اساس اصول خاصی عمل می کند. آماده شدن غذا به زمان نیاز دارد، برای رسیدن به جایی باید مسافت خاصی را طی کنیم و گیاهان برای رشد به شرایط خاصی نیاز دارند.بچه ها باید بفهمند که راه صد ساله را نمی توان یک شبه پیمود. انعطاف‌پذیری به آن‌ها کمک می‌کند تا برای رسیدن به اهداف خود سخت تلاش کنند و از پیچ و خم ‌های جاده ناامید نشوند.

آموزش صبر در چه سنی مناسب است؟

افزایش سازگاری کودک به رشد ساختارهای مغزی، افزایش قدرت بدنی و ارائه تجربیات گوناگون به او بستگی دارد که همه این موارد در حال رشد هستند. از طرفی حداکثر تحمل هر کودک متفاوت است و نباید از حد مجاز فراتر برویم. بنابراین قوانین ثابتی وجود ندارد و باید به این صورت عمل کرد: «در دوران شیرخوارگی باید تمام نیازهای کودک برآورده شود و بعد از دوران شیرخوارگی و شروع نوپایی، قدم به قدم با توقعات واقع بینانه با آنها روبرو شویم».

افزایش صبر کودک باید کاملاً با مهارت های رشد عصبی او هماهنگ باشد، زیرا بدون این مهارت ها، کودک معنای صبر را درک نخواهد کرد. به عنوان مثال، با بهبود مهارت های شناختی، رشد ساختارهای مغز می تواند به کودکان اجازه دهد تا مفهوم زمان و معنای صبر را بهتر درک کنند. بنابراین، قبل از تعیین انتظارات خود از صبر کودک، باید درک او را از معنای صبر در یک زمینه معین بررسی کنیم.به عنوان مثال، قبل از اینکه انتظار داشته باشیم کودک حوصله تحمل رنج سفر را داشته باشد، باید اطلاعات او را از مکان و مقصد فعلی بررسی کنیم.

راهکارهایی برای پرورش صبر در کودکان

روش های مختلفی برای آموزش صبر به کودکان وجود دارد. هنگام اجرای این راه حل ها، حتما دلیل آن را برای فرزندتان توضیح دهید تا بتوانید فرزندی صبور و هدفمند داشته باشید.

از خودتان شروع کنید

کودکان مانند افراد مهم زندگی خود رفتار می کنند. وقتی صبر می کنید، آن ها هم از شما الگو می گیرند. هنگام انتظار کشیدن، با زبان بدن و کلمات به کودک خود نشان دهید که آرام هستید. به عنوان مثال، به جای واکنش پرخاشگرانه و استرس زمانی که در ترافیک گیر کرده اید، یک موسیقی آرامش بخش پخش کنید یا گزینه بهتری مانند بازی با فرزندان خود را امتحان کنید.

به خواسته های فرزندتان توجه کنید

برای ورود به قلب کودکان، ابتدا باید نیازهای آنها را درک کنید. اگر خواسته های او را نادیده بگیرید دلیلی برای تحمل سختی نخواهند داشت و تبدیل به یک بچه لجباز می شوند. از طرفی با اعتراف به چالش ها و خواسته های کودک، تلاش بیشتری خواهد کرد. بنابراین، با کودک خود به شیوه ای زورگیرانه یا سلطه جویانه رفتار نکنید، برای افزایش صبر او می توانید این کار را انجام دهید.

1.ابتدا با خواسته ها و نیازهای فرزندتان ابراز همدردی کنید.

2. در ادامه دلایل برتری صبر را بیان کنید.

3. در نهایت انتظارات خود را از تحمل به نتایج بیان کنید.

انتظارات منطقی داشته باشند

غیرمنطقی است که از یک کودک 3 ساله انتظار داشته باشیم که یک ساعت صبر کند تا غذا آماده شود. اگر چنین انتظاراتی از فرزندتان داشته باشید، او را گیج و ناامید خواهید کرد.

مشاهده کتاب های مهارت های زندگی

مهارت های انتظار را به فرزندان خود بیاموزید

همانطور که ما بزرگسالان در صف بیمارستان ها، بانک ها و نانوایی ها منتظر می مانیم، به نوعی خودمان را سرگرم می کنیم. به عنوان مثال، ما از تلفن همراه خود استفاده می کنیم، با یکی تماس می گیریم، به موسیقی گوش می دهیم یا کتاب می خوانیم. همچنین این روش ها را به فرزندان خود آموزش دهید تا خود را سرگرم کنند.

آموزش احترام به نوبت

نوبت گرفتن یکی از کاربردی ترین راه ها برای آموزش اهمیت صبر به کودکان است. این موضوع یک مهارت اجتماعی بسیار مهم محسوب می شود که کودکان را برای قضاوت اجتماعی و پاسخ های صحیح و به موقع آماده می کند. از سوی دیگر، یک قانون کلیدی در طول زندگی وجود دارد: «در حالی که باید به حقوق و حقوق دیگران احترام بگذارم، نباید اجازه بدهم دیگران به حقوق و حقوق من تجاوز کنند.»

به کودکان حق انتخاب بدهید

انتظار یک عمل فعال است. به این معنا که ما از ضرورت رسیدن به اهداف بزرگتر خود غافل می شویم. بنابراین باید ضمن آموزش صبر به کودکان، حق انتخاب را نیز به آنها بدهیم. این انتخاب ها ممکن است لزوماً نیازهای فرزند شما را برآورده نکنند. مثلاً حتما نباید بین غذایی که الان آماده است و غذایی که نیم ساعت دیگر پخته می شود حق انتخاب بدهیم. هدف ما از انتخاب کردن، افزایش احساس خودکنترلی است که انتخاب های دیگر ایجاد می کنند. انتخاب کردن همچنین می تواند به افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان کمک کند.

مقداری از انرژی کودک را خالی کنید

با افزایش انرژی، استقامت کاهش می یابد. این هم در کودکی و هم در بزرگسالی صادق است! بنابراین در حین انتظار، می توانید با کودک خود بازی کنید و فعالیت های بدنی انجام دهید. با انجام این فعالیت های بدنی ساده، هم می توانید حواس کودک خود را پرت کنید و هم انرژی اضافی او را کاهش دهید.

از بازی های نوبتی و ذهنی کمک بگیرید

کودکان هنگام بازی بهتر و سریعتر یاد می گیرند. بازی‌های رومیزی رایج مانند منچ و ماروپله می‌توانند صبر کودک شما را افزایش دهند.علاوه بر این، بازی های فکری و آموزشی مانند تکمیل پازل و ساختن اشکال خانه نیز می تواند به طور موثری توانایی حل مسئله کودکان را بهبود بخشد و در نتیجه توانایی آنها را برای رویارویی با مشکلات بهبود بخشد.

فواید آموزش صبر به کودکان

• با افزایش توجه و تلاش می توان مهارت های رشد فردی را بهبود بخشید، عملکرد بهتر در مدرسه و خودکارآمدی کودکان را افزایش داد.

• عملکرد بهتری دارند زیرا توانایی به تعویق انداختن نیازها و احترام به زمان را دارند.

• دیرتر احساس افسردگی می کنند و بهتر می توانند با مشکلات و چالش های زندگی کنار بیایند.

• به دلیل تحمل بهتر شکست، حالات و احساسات مثبت بیشتری را تجربه می کنند.

• در روابط خود با دیگران بهتر و موفق تر عمل می کنند زیرا بهتر می توانند احساساتی مانند پرخاشگری و غمگینی را مدیریت کنند.

آخرین کلام

انتظار و صبر کردن برای بچه ها بی معنی است و هر چه می خواهند باید فوراً به آن برسند وگرنه غوغا می کنند. این مهارت برای زندگی بزرگسالان ضروری است و باید آن را به کودک آموزش دهیم. البته تمرینات باید متناسب با سن و مقاومت او و بدون سختگیری بی مورد انجام شود. برای رسیدن به این هدف از روش هایی مانند عینیت سازی با تایمر و نوبت گرفتن استفاده کنید و در هنگام اجرای راهکار های افزایش صبر کودکان، حتما دلایل صبر را توضیح دهید تا صبر زیاد منجر به بی هدفی نشود.

مدیر مجله

دیدگاه کاربران



ورود به سیستم جهت ثبت نظر